Sleva 20 % na jazykové kurzy od Online jazyků & Easy Linga. Použijte slevový kód: MYENGLISH20

Rychlý přehled

Italština

Obsah článku

Italština je velice rázným jazykem, pomocí kterého lze vyjádřit spoustu emocí najednou pouhým přirovnáváním něčí osobnosti k jídlu např. „Essere come il prezzemolo,“ což v překladu znamená, „být jako petržel“.

italština

Články o italštině

Základní přehled

Stejně jako většinu ostatních evropských jazyků, tak i italštinu zařazujeme mezi tzv. indoevropské jazyky, a to kvůli obrovské podobnosti s ostatními jazyky na starém kontinentu, ať se jedná o slovní zásobu nebo gramatiku.

Když se zaměříme podrobněji na vývoj italštiny, tak zjistíme, že se vyvinula z latiny, a přesně z tohoto důvodu patří spolu s francouzštinou, španělštinou a rumunštinou mezi románské jazyky.

Z gramatického hlediska považujeme italštinu za flektivní jazyk (tzn. objevuje se v něm např. časování) s analytickými prvky, jelikož ke skloňování používá nejrůznější předložky. Ke všemu lze v italštině vynechávat zájmena ve větách.

Historie italštiny

Italština se vyvíjela z mluvené vulgární latiny tzn. „slangové“ latiny, která se používala v antické době, např. slovo equus pro koně se nahradilo vulgárním cavallo atd. Dalším významným aspektem, který ovlivnil dnešní italštinu, byla gótština např. původní latinské slovo bellum označující válku, bylo nahrazeno za gótské guerra.

Prvním text, který považujeme za prvopočátek italštiny, pochází z 9. století a jmenuje se „veronská hádanka“. Formalizace italštiny proběhla ve srovnání s ostatními evropskými jazyky velice brzo, jelikož již v 14. století Dante Alighieri vytvořil oficiální italský dialekt, a to sloučením jihoitalských nářečí s toskánštinou.

Cestování s italštinou

Možná pro některé z vás to bude novinka, ale italština se nepoužívá jenom a pouze v Itálii! Je úředním jazykem v dalších evropských zemích jako San Marino, Švýcarsko (v kantonech Ticino a Graubünden), Vatikán (má dva úřední jazyky: latinu a italštinu), Slovinsko (v oblastech, kde bydlí italská menšina), Chorvatsko (v regionu Istrijská župa) a Monako (v městském státu Monte Carlo).

V 19. století Itálie mívala své kolonie, a proto se v Africe v některých státech domluvíte italsky např. Somálsko, Libye a Eritrea.

Zajímavosti

Slovo „Amerika“ vzniklo na základě jména velice známého italského objevovatele a kartografa, Ameriga Vespucciho, který původně neměl velké ambice. Byl medicejským obchodníkem, který podporoval Kolumbovu výpravu do Nového světa. Nakonec se tam ale vypravil i Vespucci samotný a zpracoval tam dílo „Uvedení do kosmografie se základními principy geometrie a astronomie, k tomu potřebnými“, ve kterém poprvé použil název „Amerika“.

Pravděpodobně znáte italské pečivo ciabatta, které si můžete bez problému koupit v jakémkoliv obchodě, i když je tam třeba nenajdete pod tímto názvem. Věděli jste ale, že ciabatta znamená papuče? Údajně byla poprvé upečená v roce 1982 a byla reakcí italského pekaře na francouzské bagety. Dnes se hlavně toto pečivo používá při přípravě zapečeného panini.

Kultura v italštině

Italština je především jazykem hudby. Všechny glosy v notovém zápisu týkající se setempa, dynamiky atd. jsou zapisovaný v italštině např.:

  • Forte à nahlas
  • Piano à Potichu
  • Crescendo à Zesilovat
  • Adagio à zvolna
  • Allegro à rychle

Ke všemu většina oper je italského původu a základem opery je, že vždycky by měla být na všech scénách světa předváděna v původním jazyce. Pokud si to tedy uvedeme na nějakém konkrétním příkladu, tak Pucciniova Madama Butterfly bude na českých, čínských či jakýkoliv jiných jevištích inscenovaná v originálu tzn. italsky.

Lidé, kteří vystudovali odborné pěvecké konzervatoře, tak podstoupili velice přísné zkoušky z italštiny, aby právě bez problémů dokázali zazpívat italské opery během divadelního představení.

Italština je také moc významná v kulinářském umění, protože spousta specifické terminologie pochází právě z tohoto jazyka např.:

  • Názvy pro nejrůznější typy těstovin à spaghetti, farfalle, penne, tortellini
  • Al dente à mírně nedovařené těstoviny, rýže nebo fazole
  • Antipasto à předkrm
  • Crema à krémová zeleninová polévka

Doporučujeme: